Érvénytelen lakcímkártya

Lakcímkártya érvényessége


Az állandó lakcímet tartalmazó lakcímkártya a kiállítás napjától fogva érvényes. Nem köthető határozott időponthoz az érvényesség vége, általában az új lakóhely bejelentésével egyidejűleg szűnik meg a régi lakcímkártya érvényessége. Az új állandó lakcím bejelentése az új lakóhely létesítéséhez köthető, tehát ha Ön új ingatlant vásárol, vagy lakcímszolgáltatótól vesz igénybe lakcímet, akkor a régi lakcímkártyája érvényessége megszűnik az új állandó bejelentett lakcímet tartalmazó lakcímkártyájának kiállításakor.


Érvénytelen lakcímkártya leadása


A lakcímkártyája érvénytelenné válik, ha a rajta feltüntetett cím adat nem valós. Ebben az esetben az érvénytelen lakcímkártyát le kell adnia bármely kormányablakban, és az ügyintéző ki fog állítani egy olyan lakcímkártyát, amelyen szereplő adatok a tényleges állapotot tükrözik. Ha Ön nem ingatlan tulajdonos, akkor állandó lakcímet létesíthet valamelyik lakcím szolgáltatónál, és a lakcímszolgáltató által biztosított állandó lakcím kerül az új lakcímkártyájára.


Lakcímkártya érvényességi ideje

Az állandó lakcímet tartalmazó lakcímkártya érvényességi ideje nincs korlátozva, nem válik érvénytelenné, azonban ha tartózkodási hely is szerepel az Ön lakcímkártyáján, akkor a lakcímkártya érvényességi ideje a kiállítástól számított maximum öt év. Természetesen ha új ideiglenes lakcímre költözik öt éven belül, akkor az új tartózkodási hely bejelentésétől kezdve a lakcímkártya érvényességi idejéül számított öt év újraindul.